Mnoho z nás touží po soužití s přírodou. Nakupujeme a sháníme přírodní produkty nejen proto, abychom podpořili své zdraví, ale také proto, abychom byli ohleduplní k životnímu prostředí.
olivový olej a potraviny
Bohužel pro nás, tento moderní trend vyhnal ceny těchto výrobků někdy až do závratných výšin. Obchody se předbíhají v nabídce Bio a zaručeně ekologického zboží. Jestli ve vás hlodá červík nedůvěry, zda jsou tyto výrobky vyrobeny opravdu z uvedených přírodních produktů, pokuste se vyrobit si některé přípravky sami.
Samozřejmě ne každý máme možnost chovat slepice a králíky pro bio maso a vejce, ale můžeme si s pomocí bylinek vytvořit alespoň přísady na vaření nebo vyrobit nějakou domácí kosmetiku.
Bylinné oleje a soli určitě zvládnete vyrobit doma. Stačí vám květináč na vypěstování vlastních bylin a pak už samotná výroba bude jednoduchá.
Kupte si vhodný druh oleje – olivový, sezamový, lněný. Sáhněte raději po těch za studena lisovaných. K oleji přidejte čerstvé bylinky. Vyberte si takové byliny, které vám chuťově vyhovují a také voní. Vůně je pro dochucení pokrmu důležitá. Přídavkem rozmarýnu, oregána, ale i česneku neprohloupíte. Oleje používejte při přípravě salátu. Budete mít jistotu, že přísady, které jste přidali, jsou z vašich vlastních zdrojů.
dřevěné nádobí
Máte rádi polévky a nechcete používat bujón s obsahem glutamátu sodného. Pak si vyrobte vlastní zeleninovou sůl. Pokrm ochutí stejně dobře jako umělá dochucovadla. Nejlepší bude, zvolíte-li si růžovou nebo černou sůl. Obsahují cenné minerály a pro vaše zdraví budou vhodnější než sůl bílá. Pro tento výrobek budete potřebovat bylinky sušené.
Nezapomeňte si v letním období nasušit dostatek, libečku, pažitky a petrželky. Vhod vám přijde i sušený česnek, mrkev a petržel.
Vše smíchejte se solí, kterou jste si vybrali a budete mile překvapeni jak vám tato přírodní směs nahradí umělá a nezdravá dochucovadla.

Categories: Výrobky