Slunce nám dává především vitamín D. Ten je důležitý pro růst kostí. Proto se lidé chodí opalovat a vystavují svá těla sluneční koupeli.

Jenže ono slunce nedává jen vitamín D, ale také záření, která pro člověka nijak moc zdraví prospěšná nejsou. Jsou to především UV paprsky, nebo správněji záření. Toto UV dělíme na další tři typy, a to je záření

  • UVA

  • UVB

  • UVC

Naštěstí zde máme ochránce, a to velmi silného. Je to Ozonová vrstva, která toto záření filtruje přibližně a zhruba 50-60 %. Ale ne vše stejně.

brýle

Hned to první záření prochází atmosférou a způsobuje přímo změny naší pokožky. Což je žádoucí, ale také nám toto záření může způsobit rakovinu.

Druhé záření, tedy UVB může způsobit a způsobuje spálení pokožky. Pro další buňky může mít karcinogenní účinky a také se může podílet na vzniku kožních nádorů.

Pro úplnost musíme vlastně ještě doplnit ono třetí záření i když to pro naši potřebu není důležité. UVC je smrtelně nebezpečné, ale náš již jednou popsaný ochránce jej vůbec na zem nepouští. Atmosféra i ozonová vrstva jej vždy plně zachytí.

Vidíme tedy, že nebezpečí je skutečně všude.

Nuže tito nepřátelé v přátelském kabátku mají snahu poškozovat naše tělo, ale i jeho drobné části. Mimo kůži také například rty a oči.

dívky s brýlemi

Proto je dobré si oči chránit, a to nejen v létě. K tomu slouží sluneční brýle, ale musí být patřičně vybaveny. Čím? Ochrannou vrstvou svých skel. A to proti záření jednomu i druhému.

Zde je však dávat pozor. Někdy na brýlích visí kartička, že mají takový a makový filtr. To je v pořádku, ale chtějte po prodejci i certifikát, nebo doklad, že tomu tak skutečně je a cedulka tam není pověšena jen tak. Pokud se začne vymlouvat, běžte pryč a raději se podívejte na internet, a to přímo kliknutím na modrý text dále. Zde si vyberete jak pánské sluneční brýle, tak i dámské nebo dětské. Stačí si začít vybírat.

Categories: Výrobky